Medvetenheten, intresset och utbudet av ekologisk öl har ökat lavinartat. Förr blev kvaliteten många gånger lidande och den kompromissen var många bryggmästare helt enkelt inte beredda att göra. Idag har det hänt en massa bra med de ekologiska råvarorna till öl, inte minst med den viktiga malten.
Äntligen är det sommar och semestertider. Dags för långa lediga dagar utan en massa måsten. Det enda måstet – bestämma vad det blir till middag ikväll. Och vilket vin som passar till.
Äntligen är våren här! Längre dagar med sol, lättare mat och även viner med en smak av våren. Nu är det därmed läge att tipsa om några väl valda vårviner från vår vinportfölj.
Inget tyskt bryggeri har en så genuin bakgrund som världsberömda och prisbelönta DAB, vilket är en förkortning av ”Dortmunder Actien-Brauerei”. Bryggeriets lageröl är hantverksmässig, smakrik och välproducerad – för några ynka extra kronor skummar det en kall, mångfacetterad, tvättäkta premium lager i glaset. Upplevelsen lyfter ett snäpp eller två!
DAB har en lång historia och har skapat sig ett grundmurat rykte världen över. Inte bara som en klassisk, krämig Premium Lager, utan även som en innovativ exportöl av högsta kvalitet.
DAB är känd som ”en äkta öl, framställd av riktiga människor, från en verklig plats”. Alla öldrickare – från Dortmund till Paris, Japan, Australien eller USA – kan vara helt säkra på att DAB alltid smakar på samma sätt. Aromatisk, smakrik, mjuk. Upplevelse, kvalitet och hållbarhet är garanterad var du än befinner dig i världen. God, komplex och törstsläckande, lätt att para ihop med det mesta på tallriken. Ända sedan DAB Export spred sig internationellt har ölen varit marknadsledande och bryggeriet har gått i bräschen för innovation, hållbarhet och kvalitetstänk.
Att öl passar till husmanskost och traditionella rätter i klassiska ölproducerande länder som Tyskland, Belgien och Storbritannien är inget nytt. I Sverige bor vi ju mitt i spannmålsbältet och har en mat- och smakprofil på vår husmanskost som passar utmärkt att servera just öl till. Men man kan även använda öl när man lagar själva maten. Vin häller vi väl i en skvätt då och då i grytan – men hur använder vi ölen i matlagningen?
Det jäser och pyser som vanligt på bryggerierna. Det tisslas och tasslas på pubarna. Vad är det vi hör och ser, vilka öltrender talas det om? Låt oss göra en djupdykning i glasen, en trendspaning, för att se vad som händer, och vad som är nytt och hett just nu!
Medvetenheten, intresset och utbudet av ekologisk öl har ökat lavinartat. Förr blev kvaliteten många gånger lidande och den kompromissen var många bryggmästare helt enkelt inte beredda att göra. Idag har det hänt en massa bra med de ekologiska råvarorna till öl, inte minst med den viktiga malten.
Så länge som vi odlat spannmål har det funnits öl. I Sverige har man framställt öl sedan bronsåldern. På den tiden smaksattes den med pors. Att man använde örter berodde på att man ville få i sig de nyttigheter som örterna erbjöd, man ville smaksätta drycken eftersom den ibland faktiskt inte smakade toppen, och sist men inte minst märkte man över tid att vissa tillsatser som pors, och senare humle, ökade ölets hållbarhet väsentligt. Fiffigt, eller hur?
Paul Mas utsedd till European Winery of the Year 2020
Domaines Paul Mas har utsetts till European Winery of the Year 2020. Med anor från regionen sedan 1892 har Jean-Claude Mas växt upp med vinet som passion i Languedoc, en vinmakare och företagsledare med karaktär och stark vilja att visa allt det regionen har att erbjuda.
Fatöl har för många en lite oinspirerande klang. Och visst har man blivit serverad en trött fatöl av en ännu tröttare bartender vid mer än ett tillfälle genom åren.
Champagne. Nog klingar det vackert, inte bara i glasen utan även själva namnet. Smaka på ordet. Champagne. Det förpliktigar. Det är ett ultralyxigt vin, kanske det allra lyxigaste, med anor ända från 1600-talet.
En trevlig tradition ihop med allt annat vacker och gott runt juletid är julöl. Speciellt vår svenska julmat passar formidabelt till öl. Vi bor som bekant i det så kallade spannmålsbältet, och har på grund av vårt klimat genom tiderna odlat spannmål, och producerat just öl.
Måhända att ordet ”trenda” är ett uttjatat utryck som vi hör mest överallt. Men idén med populära och nya produkter, intryck och smaker är inte sliten alls. Det är tvärtom lärorikt och spännande att prova nytt, att hitta kanske ovanliga, nya favoriter.
Spanien är det traditionella vinlandet som återupptäckts av oss konsumenter. Detta nyväckta intresse beror mycket på en innovativ, nytänkande och lekfull attityd hos de unga vinmakare som nu mer och mer tar över efter de gamla.