Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background
Inspiration

DAB - bryggeriet som uppfann Export-ölet

Inget tyskt bryggeri har en så genuin bakgrund som världsberömda och prisbelönta DAB, vilket är en förkortning av ”Dortmunder Actien-Brauerei”. Bryggeriets lageröl är hantverksmässig, smakrik och välproducerad – för några ynka extra kronor skummar det en kall, mångfacetterad, tvättäkta premium lager i glaset. Upplevelsen lyfter ett snäpp eller två!
DAB är otvetydigt 1900-talets mest kända, uppskattade och ansedda bryggeri. Ett av många tecken på denna bästsäljande öls autenticitet är att denna här lagern, med all sin rika tradition, fortfarande tillverkas i hemstaden Dortmund.

När ölen introducerades i regionen i mitten av 1800-talet njöts den ofta med välbehag och i stora klunkar efter en dags hårt arbete till enkel lokal mat som feta, kryddiga korvar serverade med senap, till kallskuret, stuvningar, soppor, bröd och potatis. Maten var ofta mild, med inslag av lagerblad, timjan och persilja. Än idag är DAB känd för att vara lätt att matcha till det mesta i matväg.
När man etablerade bryggeriet 1868 blev detta det revolutionerande startskottet för staden som öl-huvudstad i Europa. Detta ekade världen över och satte därmed Dortmund på kartan. Tack vare nya bryggeritekniker skapar man på DAB nämligen en spännande, helt ny typ av öl – den imponerande Dortmund Export.

Före milstolpen 1868 hade bryggerierna i Dortmund och dess omgivningar i huvudsak levererat överjäst, mörk ale. Men DAB’s grundare bestämde sig för en helt annan väg och gav sig istället på en ljus kvalitetslager, lik dem som bryggdes i övre Bayern. Man satte målet högt och siktade på konnässörer, internationell framgång och export.

Man gjorde, visade det sig, helt rätt när man satsade på världsberömmelse för hög kvalitet och smak. Ölstilen lämpade sig nämligen väldigt väl för långa resor, och därmed också för export. Utflyttade tyskar över hela världen blev snabbt ambassadörer för denna nya ölstil och snart var DAB Export nummer ett över hela världen. Till allmän glädje behövde man därför expandera. Ska man göra något ska man göra det ordentligt resonerade man ambitiöst på DAB och byggde sig bland annat ett eget mälteri för att ytterligare kunna styra processen och den genomgående höga kvaliteten.
År 1877 uppfinner och patenterar den tyske ingenjören Carl von Linde en kylmaskin. I Dortmund fick detta stor betydelse för ölframställningen. Eftersom den underjästa lagerölen endast kunde jäsa svalt, under 10 grader, kunde man nu plötsligt producera sin öl året runt och inte bara på vinterhalvåret när det är kallt ute. Fiffigt va? På DAB både planerade och installerade Carl von Linde personligen ett kylsystem i bryggeriets källare. 1881 är man först i världen med att brygga öl året om, på grund av detta revolutionerande kylsystem!

Bryggeriet DAB är en modern klassiker och har alltid varit före sin tid. Som ett litet bevis kan nämnas att kylen inte nådde de tyska hemmen förrän på 1950-talet….70 år senare….

Läs också

Inspiration

DAB- En tvättäkta Dortmunder Premium Lager

DAB är känd som ”en äkta öl, framställd av riktiga människor, från en verklig plats”. Alla öldrickare – från Dortmund till Paris, Japan, Australien eller USA – kan vara helt säkra på att DAB alltid smakar på samma sätt. Aromatisk, smakrik, mjuk. Upplevelse, kvalitet och hållbarhet är garanterad var du än befinner dig i världen. God, komplex och törstsläckande, lätt att para ihop med det mesta på tallriken. Ända sedan DAB Export spred sig internationellt har ölen varit marknadsledande och bryggeriet har gått i bräschen för innovation, hållbarhet och kvalitetstänk.
Sortiment

DAB - En modern klassiker!

DAB har en lång historia och har skapat sig ett grundmurat rykte världen över. Inte bara som en klassisk, krämig Premium Lager, utan även som en innovativ exportöl av högsta kvalitet.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.