Historia
Fatöl var förr ett naturligt format. Glasflaskan är ölhistoriskt sett ett ungt fenomen och mjöd, svagdricka och öl lagrades och levererades på träfat. Ofta av hård, tät ek. Även torra varor fraktades faktiskt på träfat och faten i sig var så inarbetade att de även gav upphov till en mängd olika rymdmått.De praktiska trätunnorna tros ha uppfunnits i Gallien under romersk tid, där de användes för transport av vin, och dyker upp i Norden i övergången mellan järnålder och medeltid. Volymen varierade då mellan 109 och 194 liter men det finns en uppsjö olika storlekar och kreativa benämningar på dessa olika format. Dagens fat är dock tillverkade i aluminium eller rostfritt stål.
Den mest överrepresenterade ölen på fat i modern tid har varit lager. Överlägset. Dessutom oftast en lager i så kallad internationell stil. Inget fel i det, men dessa är tänkta att passa den stora massan, och inte i lika stor utsträckning den lite mer ölintresserade, eller gud förbjude den inbitne ölnörden som ofta skyr denna typ av öl som pesten. Men alla öl har sin plats och sina anhängare, precis så som det ska vara!
Lager och Ale
Öl delas huvudsakligen in i de två vanligaste grundtyper, om man ska generalisera. Lager, och Ale. Sedan har respektive kategori många olika stilar, men vi börjar här. Råvaran är ungefär densamma – korn, vatten, jäst och humle. Men smaken och kolsyran skiljer sig åt. Väsentligt.Lager är, tvärtemot vad många tror, en ung ölstil. Den är underjäst, (även kallad kalljäst) en metod som sker svalare och mer kontrollerat – vilket man inte kunde styra förr i tiden. Vidare är den just ”lagrad” en stund efter att den är färdigjäst, därav namnet. Lager blir i slutändan lätt, oftast torr, brödig och med pigg kolsyra.
Ale är istället den ursprungliga stilen, en öl som genomgår en snabbare, livligare jäsning som sker på ytan, vid högre temperatur, så kallad överjäsning (även kallad varmjäsning). Resultatet blir en öl typ med fruktig, söt, fyllig och ibland också kryddig karaktär med mjuk kolsyra.
Utbudet idag
Idag erbjuds vi ibland svindlande mängder intressanta, välsmakande och originella hantverksöl på fat. Vilken underbar utveckling. Både svenska mikrobryggerier och bryggmästare på större anläggningar har anammat olika ölstilar från hela världen och producerar många originella och experimentella öl.Så varför inte välja en svensk, för dig okänd, öl nästa gång du står vid bardisken. Olika välhumlade ale’s som IPA, India Pale Ale, och APA, American Pale Ale, är ofta trevliga och har varit trenden en längre tid. Men nu finns det så många ytterligare dimensioner på det myckna utbudet av fatöl.
Våga prova! Be om en half-pint eller ett litet smakprov! Låt sinnena göra en resa till främmande territorium och utmana dig själv, och dina smaklökar!