Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background
Inspiration

Julöl

En trevlig tradition ihop med allt annat vacker och gott runt juletid är julöl. Speciellt vår svenska julmat passar formidabelt till öl. Vi bor som bekant i det så kallade spannmålsbältet, och har på grund av vårt klimat genom tiderna odlat spannmål, och producerat just öl.
Maten och drycken har på detta sätt väldigt finurligt anpassat sig efter varandra över tid. Att man sedan ytterligare anpassat stilen på ölen till julbordet för att matcha de mustiga, kryddiga och glaserade rätterna gör underverk för att alla dessa ljuvliga julsmaker ska falla på plats i gommen i klingande harmoni.

Bakgrund

Det nordiska, förkristna, julfirandet benämndes Midvinterblot. Detta vikingatida firande innebar att det hölls gästabud, det blotades (offrades till gudar och alfer), och man njöt även redan då av öl. Som namnet indikerar skedde detta vid midvinter, med denna tids räkning inföll högtiden förmodligen i mitten av januari. Det finns tyvärr mycket lite dokumenterat om Midvinterblot.

Öl har det alltså druckits till nordisk julmat så länge man kan minnas. I mängder. Vattnet var ofta otjänligt eller i alla fall kontaminerat så det blev en hel del öl! Den norske kungen Olav Trygvasson införde högtidsöl vid flera olika högtider redan på 1200-talet. Öl till jul är faktiskt den äldsta jultraditionen vi känner till, så denna tradition måste vi ju hedra. Julöl i modern mening har man däremot bryggt i Sverige endast sedan slutet av 1800-talet. Vissa originalrecept används fortfarande vilket är otroligt charmigt.

Smak

Historiskt har julölen alltid varit mörk, mustig och ganska söt. Tänk vörtbröd. Idag har sötheten avtagit och istället har julölen en mer prominent beska. Men med hantverksöl-trenden och småskaliga bryggerier finns det en hel mängd stilar att hitta, och just julölen varierar kraftigt i utseende, doft och smak. De rostade och mustiga tonerna är dock oftast närvarande och passar otroligt bra ihop med patéer, syltor och småvarmt på julbordet.

Matchningarna till julmaten

Julmaten är oerhört varierad i sin respektive smakprofil. Vi hittar allt från eleganta sillinläggningar, gravad fisk, lutfisk, stekt kål och griljerade revben till ål, allsköns korvar och feta, smaskiga grisfötter. Öl passar generellt till alla ”turer”, traditionellt ska det ju vara sju sådana på ett julbord, men det är nästan att föredra att variera typ av öl.

Varför inte starta med en lättare, citrusfrisk pilsner eller ljus lager, fortsätta med en krämig och mild Pale Ale för att sedan gå på en mer karamelliserad julöl, Brown Ale, Belgisk ale eller varför inte blanda din egen mumma? Det sistnämnda är en mysig traditionell öldryck blandad på porter, gin och/eller portvin, sockerdricka och lager. I vissa recept kryddar man med kardemumma. God Jul!

Läs fler reportage

Inspiration

Dryckeskunskap

Här hittar du ett urval av artiklar om dryck. Vi blandar fakta med kuriosa, historik och annat matnyttigt. Läs – och låt dig inspireras!

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.