Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background
Inspiration

Spanien då och nu

Spanien är det traditionella vinlandet som återupptäckts av oss konsumenter. Detta nyväckta intresse beror mycket på en innovativ, nytänkande och lekfull attityd hos de unga vinmakare som nu mer och mer tar över efter de gamla.
Generationsskifte är en nödvändig och företrädelsevis bra sak – om bara det drivna unga gardet tar med sig och förvaltar den ovärderliga kunskap som genom åren lämnas över till dem.

Spanien då och nu

Spanien har en lång och diger vinhistoria som går över 3 000 år tillbaka i tiden. Fenicierna tog med sig kunskap och vinstockar till nuvarande Andalusien i söder runt 1 100 år före Kristus. Romarna bidrog så småningom även de med mycket kunskap om vingårdsarbetet. Spansk vinkultur överlevde så småningom, förvånande, de nästan 800 år av morisk överhöghet som inträdde 711-1492. Bra kämpat. Det tackar vi vinkonsumenter för.

Spanien har idag störst vingårdsareal i hela världen. Dock producerar både Italien och Frankrike större volym vin. Denna motsägelse beror på att de två senare planterar sina vinstockar tätare och får på så sätt större skördar, så kallat skördeuttag. Vinlandet Spanien nådde stor framgång på 1970-talet då charterresorna tog fart och vi blev mer eller mindre betagna av landet. Bland annat blev det ansedda området Riojas charmiga, långlagrade, matvänliga viner välförtjänt och omåttligt populära. Storhetsdagarna varade in på 1990-talet men sedan svalnade glöden.I början av 2000-talet blev intresset för spanska viner istället mer ljummet. Många andra vinländer och regioner slogs om uppmärksamheten och vi konsumenter drogs till fruktiga, koncentrerade, ”moderna” viner, en uppskriven stil av vinvärldens vinprofiler. Rioja blev plötsligt hopplöst omodernt. Men idag har istället den fruktdrivna stilen anammats av många unga vinmakare och den har hos många blivit norm, även i Rioja. Faktum är att hela Spanien sjuder av nybyggaranda och skaparlust och våra ögon riktas nyfiket dit igen. Det finns otroligt många spännande regioner och goda viner att upptäcka. Vinlandet Spanien har lyckligtvis fått något av en renässans.

Norra Spanien

Spaniens norra delar njuter av ett varmt och soligt klimat som modereras av vattenmassor som Medelhavet och Atlanten. Denna välbehövliga svalka ger möjlighet till strukturerade viner med fräsch syra och stor smakrikedom. Håll ögonen öppna för vita skaldjursviner från Galicien, Baskien och Katalonien. Mousserande viner likaså.

Även vad gäller röda viner går trenden mot viner i svalare stil, med lägre alkohol och mer fräschör. Kolla in de nordvästliga regionerna Bierzo, Ribeira Sacra, Toro och Cigales. Eller färdas norrut via Ribera del Duero, Rioja och Navarra ända upp till Atlantkusten och prova områdets saltstänkta, baskiska viner från Txakolina, vid Bilbao. Även en tripp till Katalonien och norra Spaniens östra delar är värt resan – här vid Medelhavet hittas spännande vinregioner som Tarragona, Penedés, Priorat och Montsant. Och en massa god Cava! Missa inte nya utbrytarbubblet ”Corpinnat”. Detta är ett nyinstiftat begrepp för kvalitets-mousserande från Penedes. En bit in i landet ligger även appellationen Costers del Segre - väl värda att utforska för den som är på resande fot.

Spaniens sydöstra delar

Spaniens lite mer sydöstra hörn har också fått strålkastarljus de senare åren, de har höjt kvaliteten på sina viner väsentligt och många gillar regionen så väl som vinerna härifrån. Druvan monastrell, som heter mourvedre i Frankrike, regerar och presterar som allra bäst just här, i soliga, varma områden som Alicante, Yecla, Valencia och Jumilla. Saftigt, björnbärsfruktigt och läckert. Gott!

Öarna

På Mallorca och Kanarieöarna produceras en hel del vin, många gånger på lokala druvor. Vinerna har genererat intresse de senare åren och de syns mer och mer på vinlistor och i vinpaket på ambitiösa restauranger och vinbarer. Mallorca har några riktigt ikoniska, världskända vinmakare!


Jerez

Sherry har man länge allmänt tyckt varit dammigt och omodernt men vinerna är nu lyckligtvis på framfart. Att tänka på vad gäller dessa traditionella viner, lagrade under det berömda jästtäcket ”flor”, är att de görs från ljus, knastertorr stil till en diametralt, väsensskild, sirapssöt skönhet mörk som natten. Det gäller bara att välja rätt! En fräsch och torr Fino sherry är exempelvis gudomligt till oliver, mandel och hårdlagrad ost. Varför inte en lokal stjärna som manchego?

Det finns mycket att säga, och otroligt många olika regioner och viner att upptäcka från Spanien, detta majestätiska vinland. Låt oss helt enkelt bara bestämma att vi njuter av mer viner härifrån framöver! Salud!

Mer dryckeskunskap

Inspiration

Ekologisk vinodling – vägen framåt

Efterfrågan på ekologiska och miljövänliga produkter ökar. Inte minst när det kommer till vin.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.