Medvetenheten, intresset och utbudet av ekologisk öl har ökat lavinartat. Förr blev kvaliteten många gånger lidande och den kompromissen var många bryggmästare helt enkelt inte beredda att göra. Idag har det hänt en massa bra med de ekologiska råvarorna till öl, inte minst med den viktiga malten.
Äntligen är våren här! Längre dagar med sol, lättare mat och även viner med en smak av våren. Nu är det därmed läge att tipsa om några väl valda vårviner från vår vinportfölj.
Nu är tiden för vita fräscha viner. Gärna med uppfriskande syra. Pigg frukt. Svalkande toner. Kanske med en uns sötma om man bara ska njuta av ett glas på balkongen eller uteplatsen. Viner med kryddiga drag till primörerna och skaldjur. Eller lite fylligare och smöriga i stilen, om grillen är igång och det blir ljust kött eller fisk till middag.
Här kommer tips på några olika viner och passande måltider att njuta av under denna vackra årstid.
Riesling till primörer
Riesling är perfekt till vårens primörer. Här hittar vi knipplök och morötter. Givetvis färsk sparris – grön som vit. Passa på att frossa i sallader och färska svenska tomater. Gärna med ett glas svalkande riesling.
Chardonnay till grillen
Snart är det dags att plocka fram grillen. Många har säkert tjuvstartat. Kanske med en laxkotlett som snabbt grillas och serveras med grillade grönsaker. Eller helgrillad kyckling och en krämig yoghurtsås och rostad potatis. Lite mer smakrik mat som kräver ett fylligare och mer fruktdrivet vin, gärna med viss fatkaraktär. Prova också till en krämig soppa på vårens primörer. Eller fisk och skaldjur och servera med aioli och rostat surdegsbröd.
Gott på balkongen
Ibland man vill bara ha ett gott glas vitt. Med eller utan tillbehör. Tycker du om krispiga viner kanske ett vitt från Italien kan locka. Fontana Candida från regionen Lazio, där huvudstaden Rom ligger, är ett perfekt vår- och sommarvin. Vinet är gjort på flertalet pigga lokala druvor och finns dessutom i tre olika flaskstorlekar. För den lilla festen eller till det stora kalaset. Njut av vinet med solen som tillbehör. Eller plocka fram en skål med oliver, tapenade och baguette, gör en sallad på tomater och mozzarella och lägg upp några skivor parmaskinka. Svårare än så behöver det inte vara.
Nu är det bara att njuta. Av våren, solen och de friska, pigga vinerna.