Vi tar allt från början
Under jäsningsprocessen, när ett vin blir till, bildas proteiner. De ser ut som ”slöjor” eller grumliga partiklar. Proteinet är inte det minsta farligt och många vinfirmor låter helt enkelt partiklarna, det grumliga, vara kvar. Vinet är då ofiltrerat. Om man istället väljer att filtrera bort proteinet finns det flertalet metoder att använda sig av. Många av dessa metoder har med djurriket att göra. Produkter som äggvita, mjölkprotein och isinglass (som kommer från simblåsorna på fiskar) är vanliga ämnen att använda under denna process.Detta är alltså animaliska produkter, vilka har som uppgift att samla ihop proteinet, som sedan sjunker ner till bottensatsen. Därefter är det lätt att avlägsna alla oönskade partiklar i vinet. Enligt EU måste det stå på etiketten om vinet innehåller någon form av äggvita eller mjölkprotein. Du hittar den informationen på baksidan av flaskan.
Detta krävs för att klassas som veganvin
Vid framställning av ett vin som ska klassas som ett veganvin använder vinproducenten sig helt enkelt av icke-animaliska produkter istället. Ett alternativ är ärtprotein som har samma förmåga som mjölkproteinet. Bentonit är också relativt vanligt att man använder. Det är en blandning av lera och vulkanisk aska som har en förmåga att suga upp ämnen, protein till exempel. Många vinproducenter använder sig av ett finmaskigt filter som helt enkelt filtrerar bort proteinet. Det är en vanlig och effektiv metod.Så tar du reda på om ett vin är veganskt
För veganska viner gäller också en märkning, allt enligt EUs regler. Numera kan du söka på Systembolagets hemsida efter veganvin. Skriv bara ”vegan” i sökfältet så får du fram de viner som anses vara veganvänliga enligt vinproducenten. Notera att det inte är alla som är certifierade.I dagsläget finns ingen internationell certifiering som arbetar med veganviner. Däremot finns det flertalet mindre organisationer som ändå väljer att certifiera viner som veganvänliga. Inom en snar framtid kommer vi säkerligen få se fler typer av certifieringar och även tydliga riktlinjer för märkning av veganviner.