Westmalle Extra som är en opastöriserad öl bryggs för närvarande två gånger per år och har varit i produktion sedan 1836. Tidigare har den enbart producerats för munkarnas egen konsumtion i klostret, att bjuda gäster på och till den dagliga Vesper. Det här ölet har även serverats vid Café Trappisten som är beläget mitt emot klostret. Det har under åren funnits möjlighet för allmänheten att på fredagar inmundiga det unika ölet eftersom produktionen varit större än klostrets behov varit.
Westmalle bryggs på klostret Abdij van Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hart (Abbey of Our Lady of the Sacred Heart) i Westmalle i Flandern. Klostret grundades redan 6 juni 1794 när tio munkar bosatte sig i klostret som sedan 22 april 1836 tillhör trappistorden. Kort därefter stod ett bryggeri klart och den första trappistölen serverades till lunchen den 10 december 1836. Livet vid klostret styrs av den klassiska benediktinska devisen 'Ora et labora' som betyder bön och arbete. Benediktinermunkar ser manuellt arbete, och det framgångsrika genomförandet av uppgifter, som nyckeln till personlig utveckling och tillväxt.
Först 1921 beslutade man att brygga öl för allmän försäljning och har så gjort sedan dess.
Munkarna var ursprungligen stolta att kunna presentera Westmalle Trappist Dubbel som med nuvarande recept har producerats sedan 1926, respektive Tripel som bryggdes första gången 1934, där receptet inte förändrats sedan 1956. Båda sedan länge välkända på den svenska marknaden. Men inom klostrets väggar och för sin egen konsumtion valde de att producera Westmalle Extra som bättre passade deras livsstil.
Förutom att brygga öl, producerar klostret sedan 1860 sin egen Trappistost (Extra, Dubbel, Tripel) med mjölk från klostergårdens egna kor samt även hygienartiklar. Idag finns det 35 munkar i klostret som förhåller sig till sin livsstil som bygger på bön och arbete. Ett arbete som vi får ta del av genom den Trappistöl som finns att köpa från Westmalle här hemma i Sverige.