Medvetenheten, intresset och utbudet av ekologisk öl har ökat lavinartat. Förr blev kvaliteten många gånger lidande och den kompromissen var många bryggmästare helt enkelt inte beredda att göra. Idag har det hänt en massa bra med de ekologiska råvarorna till öl, inte minst med den viktiga malten.
Sätt ugnen på 120°. Rita två 21 cm cirkel på ett bakplåtspapper
Lägg kaffe och vatten i en liten skål och lägg åt sidan. Blanda samman majsstärkelsen och de malda hasselnötterna
Vispa äggvitorna tills styva toppar bildas. Tillsätt socker, 1 matsked åt gången, vispa i 30 sekunder innan du tillsätter mer. Vispa i ytterligare 2-3 minuter eller tills äggvitan blir tjock och blank.
Vänd ner majsstärkelse och hasselnötsblandningen samt kaffet och vänd runt tills allt har blandats väl. Fördela smeten på de två ritade cirklarna.
Grädda i 1 timme eller tills de är krispiga och torra vid beröring. Stäng av ugnen. Låt bottnarna svalna i ugnen ytterligare 2 timmar.
Mockamousse
Värm 125 g grädde och kaffe i en stor skål över sjudande vatten (skålen bör inte röra vid vattnet).
Vispa för att lösa upp kaffet. Tillsätt chokladen, rör tills den har smält helt och låt den svalna något. Tillsätt äggulorna och rör till en slät smet.
Vispa upp äggvitorna till mjuka toppar och vänd försiktigt ner den in i moussen. Tillsätt sist 350 g vispad grädden.
Kyl i 15 minuter innan man gör klart tårtan.
Fodra en 24 cm rund form eller ring med plastfilm.
Placera en maräng i botten och fyll på med chokladmoussen och på den andra botten överst.
Ställ tårtan stå i kylen i 3-4 timmar innan den ska serveras. Pudra med florsocker.