Medvetenheten, intresset och utbudet av ekologisk öl har ökat lavinartat. Förr blev kvaliteten många gånger lidande och den kompromissen var många bryggmästare helt enkelt inte beredda att göra. Idag har det hänt en massa bra med de ekologiska råvarorna till öl, inte minst med den viktiga malten.
En stor mathögtid stundar. Vad sägs om klassiskt påsklamm med krispig potatis och en härligt sötsyrlig sås? Kanske önskas en god förrätt innan lammet? Då rekommenderar vi en lyxig löjromspannacotta med dill och citron som du också hittar i vårt receptbibliotek. Påsklammet matchar utmärkt till det eleganta röda Rua Pinot Noir från Nya Zealand och S:t Eriks IPA. Prova gärna S:t Eriks alkoholfria öl också.
Ingredienser
Potatisrösti
3 bakpotatisar 1 sötpotatis en rejäl klick smör vitlök salt svartpeppar från kvarnen
Lamm
600 gram lammkött (filé eller kotlett) salt svartpeppar från kvarnen en klick smör 2 vitlöksklyftor 1 kvist färsk rosmarin
Plommon- och lakritssås
8 stycken färska plommon 1 rödlök, i bitar en skvätt olivolja 3 msk rödvinsvinäger 3 msk balsamvinäger några kvistar färsk rosmarin 3 st vitlöksklyftor 1 tsk lakritspulver 2 dl rödvin 2 dl vatten cirka 0,5 dl socker (beror på hur söt frukten är) timjan salt svartpeppar från kvarnen
Skala och riv dina potatisar fint. Krama ur lite av stärkelsen, blanda ner riven vitlök, salt och peppar i rivet och lägg en rejäl klick smör i en stekpanna.
Platta sedan ut potatishacket till en kaka i pannan. Skaka hela tiden försiktigt så att inte röstin fastnar i botten, om det känns som att den kommer att fastna så låt lite smör smälta ner längst kanten på kakan.
När röstin far omkring obehindrat i din stekpanna, och fått en fin gyllene färg är det dags att vända på den. Lägg en tallrik som täcker hela stekpannan ovanpå röstin, och vänd. Låt sedan kakan hasa ner i stekpannan och stek den snygg på andra sidan också.
Lammet
Lägg en rejäl klick smör i en stekpanna. När smöret tystnat lägger du ner vitlök, rosmarin samt köttet. Se till att det får fin färg runt om, ös hela tiden med det brynta smöret.
När köttet är fint och stekt runtom ställer du in det i ugnen på 100 grader tills det har en innertemperatur på 58 grader. Då är det rosa, vill du ha det helt genomstekt så bör du gå upp ett par grader.
Plommonsåsen
Dela plommonen och kärna ur dem, lägg sedan alla ingredienser i en kastrull och koka ihop till en sås. Smaka av med salt, peppar och eventuellt lite mer vinäger. När du är nöjd med smakerna mixar du till en slät sås.
Det är fler och fler som väljer alkoholfritt till maten. Tänk på att alltid ha ett alkoholfritt alternativ på kylning. Se fler alkoholfria alternativ här.