Medvetenheten, intresset och utbudet av ekologisk öl har ökat lavinartat. Förr blev kvaliteten många gånger lidande och den kompromissen var många bryggmästare helt enkelt inte beredda att göra. Idag har det hänt en massa bra med de ekologiska råvarorna till öl, inte minst med den viktiga malten.
Det här är en maffig och mör koreansk nötköttsgryta. Först långkokar man köttet (utan salt). Sedan vänder man ner grönsaker samt en het såsblandning. I Korea innehåller den bladväxten bräken, som är svår få ta på här. Den har jag därför bytt mot spenat.
Ingredienser
Lagom åt: 10-14 personer
3 timmar
1 kg halvgrovt nötkött, till exempel fransyska
2 1/2 liter vatten + 1 tsk salt
1 liten skalad gul lök
Grönsaksblandning
1 1/2 dl valfria groddar
8 finskurna salladslökar
3 dl gröna blad, svartkål, mangold eller spenat eller blast
3 dl färsk svamp, till exempel karljohan, champinjon eller ostronskivling (eller 1 ½ dl torkad)
Sås
2 msk koreanskt chilipulver (gochugaru) eller chiliflakes
Koka upp 2 ½ liter vatten. Skär köttet grovt. Lägg ner i vattnet med hel lök. Skumma bort grums och fett som stiger till ytan. Lägg i lök. Låt sjuda på mycket låg värme i 1 ½-2 timmar utan lock.
Under tiden, blanda alla ingredienser till såsen.
Förbered grönsakerna: strimla bladen (skär bort stammarna om du använder svartkål), finhacka vitlöken, skiva salladslöken, skiva svampen.
Efter 1 ½-2 timmars sjudning, kolla köttet. Ta en provbit och dela den med fingrarna eller gaffeln. Om den faller i sär är den klar. Ta reda på spadet, som bör vara cirka 2 liter.
Ta upp nötköttet och låt det svalna. Kasta den kokta löken. Sjud spadet så att det blir ungefär hälften. Alltså en liter.
Lägg i grönsaker, svamp och sås i spadet. Sätt på lock och sjud i 5 minuter över medelhög värme.
Lägg ner köttet och sjud ytterligare 5 minuter. Smaka av med salt.
Ta bort från värmen. Servera gärna grytan med kokt rundkornigt ris och koreanska smårätter. Men den kan också ätas som en soppgryta, precis som den är.