Medvetenheten, intresset och utbudet av ekologisk öl har ökat lavinartat. Förr blev kvaliteten många gånger lidande och den kompromissen var många bryggmästare helt enkelt inte beredda att göra. Idag har det hänt en massa bra med de ekologiska råvarorna till öl, inte minst med den viktiga malten.
Det lilla belgiska bryggeriet Achel är inrymt i 1600-talsklostret De Achelse Kluis i Hamont-Achel vid gränsen till Nederländerna. Klostret, som tillhör trappistorden, började att brygga öl här redan på 1850-talet.
I slutet av första världskriget intogs De Achelse Kluis av tyska trupper som bland annat beslagtog all kopparutrustning i bryggeriet för sin krigsindustri. Under många decennier drev man istället enbart lantbruk, men på 1990-talet togs ett initiativ av klostrets munkar tillsammans med kollegorna från Westmalleklostret att åter starta ölbryggning.
1998 bryggdes de första ölen och licensen som det då sjätte trappistbryggeriet ordnades. Ryktet om det nya goda ölet spred sig, som så småningom började att tappas på flaska för försäljning utanför klostret.
Achels succébrygder är i likhet med andra trappistöl varmjästa (överjästa). Man brygger en ljus och en mörk variant för klostrets gästhus, båda ofiltrerade med 5 % alkoholhalt och serverade direkt ur bryggeriets tankar.
De tre flasktappade sorterna heter Blond, Bruin och Extra. De är något kraftigare och mognar en månad på tankar. Sedan tillkommer efterjäsning på flaska.
Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut labore et dolore magna aliquyam erat, sed diam voluptua.
Allt är precis som vanligt – Galatea kommer alltid med något nytt. Galatea representerar idag (2017) mer än 100 varumärken från cirka 20 länder. Under det gångna året har vi stärkt våra befintliga varumärken, och flera nya med stor utvecklingspotential har tillkommit.