Medvetenheten, intresset och utbudet av ekologisk öl har ökat lavinartat. Förr blev kvaliteten många gånger lidande och den kompromissen var många bryggmästare helt enkelt inte beredda att göra. Idag har det hänt en massa bra med de ekologiska råvarorna till öl, inte minst med den viktiga malten.
Brasserie d’Achouffe Ligger i den lilla staden Houffalize i sydöstra Belgien. Det startades 1982 som ett hobbyprojekt av Pierre Gobron och Christian Bauweraerts, vilket gick så bra att Gobron år 1984 bestämde sig för att sluta sitt jobb och istället ägna sig åt bryggeriet på heltid.
Fyra år senare började också hans svåger Bauweraerts i verksamheten som då utvidgades, bland annat med export till Quebec i Kanada. 2006 köptes bryggeriet upp av Duvel Moortgatgruppen. Idag har man över 20 anställda och exporterar till ett flertal länder.
Två öl bryggs året om, La Chouffe och den mörkare Mc Chouffe. Inför vintern bryggs den kända N’Ice Chouffe. Kännetecknande för d’Achouffes öl är att alla flaskor har små tomtar på etiketterna. Det är en lek med stadens namn Achouffe – Chouffe betyder nämligen tomte eller vätte på vallondialekt.
Allt är precis som vanligt – Galatea kommer alltid med något nytt. Galatea representerar idag (2017) mer än 100 varumärken från cirka 20 länder. Under det gångna året har vi stärkt våra befintliga varumärken, och flera nya med stor utvecklingspotential har tillkommit.