Medvetenheten, intresset och utbudet av ekologisk öl har ökat lavinartat. Förr blev kvaliteten många gånger lidande och den kompromissen var många bryggmästare helt enkelt inte beredda att göra. Idag har det hänt en massa bra med de ekologiska råvarorna till öl, inte minst med den viktiga malten.
I Rhônedalens södra del ligger byn Cairanne där Domaine Boutinot har sitt hjärta. Producenten använder sig av traditionella metoder och vinet jäses på naturlig väg, detta för att ta tillvara på de naturliga aromer som finns i druvan. Hos Boutinot tror man på konstens ädla uttryck och lever efter ledorden ”Fide et Arte”.
Domaine Boutinot har sträckt sig till området Pays d’oc för vinet La Garrigue du Midi som präglas mycket av dess terroir, kullarna, slätterna och Medelhavets inverkan på druvan.
Boutinots serie Cuvée Jean-Paul kommer från södra Frankrike. Vinmakarna Eric Monnin, Samantha Bailey och produktchef Kim Tidy leder produktionen och hjälper bland annat odlarna i det viktiga arbetet att nå en hög kvalitet på druvorna och välja rätt tidpunkt för skörd. Efter vinifieringen skapar de tillsammans den slutgiltiga blenden och cuvéen utifrån vad marknaden efterfrågar och vad den senaste skörden har att erbjuda.
Boutinot skapar sedan 25 år tillbaka sina bistroviner i samarbete med vinbönder från Gascogne (Pays des Côtes de Gascogne), söder om Bordeaux, under ledning av Samantha Bailey. Regionen är kall nog för att producera aromatiska viner med frisk syra.
Allt är precis som vanligt – Galatea kommer alltid med något nytt. Galatea representerar idag (2017) mer än 100 varumärken från cirka 20 länder. Under det gångna året har vi stärkt våra befintliga varumärken, och flera nya med stor utvecklingspotential har tillkommit.