Medvetenheten, intresset och utbudet av ekologisk öl har ökat lavinartat. Förr blev kvaliteten många gånger lidande och den kompromissen var många bryggmästare helt enkelt inte beredda att göra. Idag har det hänt en massa bra med de ekologiska råvarorna till öl, inte minst med den viktiga malten.
Av de c:a 20-talet bryggerier som finns i New York City (september 2016) var The Bronx Brewery först med att ge sin stadsdel ”sina egna öl” på många decennier. 2010 kläcktes idén av grundarna Chris Gallant (GM), Damian Brown (Head Brewer) och Kirk Voltz (Creative Director), som hade siktet inställt på att renodla öltypen pale ale.
– We’re a small team, with a big mission: to craft the absolute best pale ales on the east coast. That’s why we are manically focused on brewing this one style of beer. No nonsense, no pretense, no silly names – we simply strive to make great beer for people that love great beer, skriver bryggeriet på sin hemsida.
Sommaren 2011 startar produktionen av flaggskeppsölet Bronx Pale Ale, samtidigt som bryggeriet i Port Morris-kvarteren sakta men säkert utökar kapaciteten. 2012-2013 kommer de första säsongsölen, Bronx Rye Pale Ale, Black Pale Ale, Belgian Pale Ale och Summer Pale Ale, och man når nu ut till hela New York City med sin distribution.
2013-2014 byggs mikrobryggeriet ut till större kapacitet inklusive en burktappningslina. Det succéartade Bronx Pale Ale får tillsammans med ytterligare några året runt-öl ett mycket positivt mottagande i nya burkversioner, som senare utökas med ett flertal limiterade specialöl. Efter hittills ett 30-tal högkvalitativa variationsrika öl introduceras The Bronx Brewery 2016 för första gången i Sverige, bland annat med besök av Damian Brown vid Stockholm Beer & Whisky Festival.
Allt är precis som vanligt – Galatea kommer alltid med något nytt. Galatea representerar idag (2017) mer än 100 varumärken från cirka 20 länder. Under det gångna året har vi stärkt våra befintliga varumärken, och flera nya med stor utvecklingspotential har tillkommit.