Medvetenheten, intresset och utbudet av ekologisk öl har ökat lavinartat. Förr blev kvaliteten många gånger lidande och den kompromissen var många bryggmästare helt enkelt inte beredda att göra. Idag har det hänt en massa bra med de ekologiska råvarorna till öl, inte minst med den viktiga malten.
Brouwerij Liefmans ligger i Oudenaarde i belgiska Östflandern och grundades 1679. Bryggeriet har idag uppnått kultstatus.
Sedan starten har Liefmans producerat spännande lambiker, gueuze och oud bruin med frukt. Liefmans karakteristiska smaker kommer från jäsningen i öppna kärl, en blandning av lagrat och olagrat öl, samt mognaden på flaska i källarna vid Oudenaarde.
Liefmans tillverkar smaksatt, blandat öl, ursprungligen för att bevara ölet som bryggts vintertid för att avnjutas sommartid. Ölet bryggs av ljus, mörk och rostad malt. Efter en veckas jäsning mognar ölet i två år (ett år för Kriek). Äldre öl balanseras av yngre för att återupplivas, men samtidigt berika ölet med än mer smak. Flaggskeppet för denna blandningsmetod är Liefmans Goudenband.
Liefmans var det första bryggeriet som började att slå in flaskorna i papper. Alla flaskor är inslagna för hand.
Allt är precis som vanligt – Galatea kommer alltid med något nytt. Galatea representerar idag (2017) mer än 100 varumärken från cirka 20 länder. Under det gångna året har vi stärkt våra befintliga varumärken, och flera nya med stor utvecklingspotential har tillkommit.