Medvetenheten, intresset och utbudet av ekologisk öl har ökat lavinartat. Förr blev kvaliteten många gånger lidande och den kompromissen var många bryggmästare helt enkelt inte beredda att göra. Idag har det hänt en massa bra med de ekologiska råvarorna till öl, inte minst med den viktiga malten.
I Sennedalen, sydväst om Bryssel, ligger Brouwerij Lindemans, ett av Belgiens mest kända bryggerier av lambik-öl. Ölen spontanjäses med de jästsvampar och mikroorganismer som finns naturligt i luften.
Lindemans grundades 1809 och har stannat i familjens ägo under åtta generationer. På gården i Vlezenbeek där verksamheten startade odlade man bland annat vete och råg, som huvudingredienser i Lindemans öl. Ölen bryggdes ursprungligen efter skördesäsongen.
1930 upphörde familjen med odlingen och ägnade sig på heltid att brygga öl. Samtidigt introducerande man Lindemans Kriek (körsbärsöl) och Lindemans Gueuze (lagrad lambik).
Idag driver kusinerna Dink och Geert Lindemans bryggeriet. Under åren har man utökat sortimentet med fler typer av spontanjästa öl, främst olika fruktöl. Lindemans Apple är det senaste tillskottet, ett öl som görs av lambik som får jäsa en andra gång med tillsatt äppelmust. Det är lätt filtrerat, men inte pastöriserat och fortsätter att utvecklas på flaska.
Allt är precis som vanligt – Galatea kommer alltid med något nytt. Galatea representerar idag (2017) mer än 100 varumärken från cirka 20 länder. Under det gångna året har vi stärkt våra befintliga varumärken, och flera nya med stor utvecklingspotential har tillkommit.