Medvetenheten, intresset och utbudet av ekologisk öl har ökat lavinartat. Förr blev kvaliteten många gånger lidande och den kompromissen var många bryggmästare helt enkelt inte beredda att göra. Idag har det hänt en massa bra med de ekologiska råvarorna till öl, inte minst med den viktiga malten.
L’Abbaye de Maredsous är ett benediktinerkloster i Namur i södra Belgien. Klostret grundades 1878 av benediktinermunkar från Bayern. Det har, liksom flera andra kloster i Belgien, givit ett bryggeri rätten att brygga öl med klostrets namn.
I gengäld går en del av intäkterna tillbaka till klostrets verksamhet. Duvel-Moortgat-bryggeriet, som också brygger Duvel, fick denna rätt av Maredsous 1963.
Dessa klosteröl är oftast lite starkare, överjästa öl. De är opastöriserade och vid buteljeringen tillsätter man lite ojäst vört och jäst så att det fortsätter att efterjäsa långsamt i flaskan. Ölet är alltså naturligt lite grumligt. Bryggeriet lagrar ölet i cirka sex månader innan det släpps på marknaden och det fortsätter att utvecklas i flaskan.
Det bryggs tre varianter av Maredsous: Blond, Bruin och Tripel. Alla tre ölen är humlade med Saaz (Žatec) och Goldings aromahumle.
Allt är precis som vanligt – Galatea kommer alltid med något nytt. Galatea representerar idag (2017) mer än 100 varumärken från cirka 20 länder. Under det gångna året har vi stärkt våra befintliga varumärken, och flera nya med stor utvecklingspotential har tillkommit.