Medvetenheten, intresset och utbudet av ekologisk öl har ökat lavinartat. Förr blev kvaliteten många gånger lidande och den kompromissen var många bryggmästare helt enkelt inte beredda att göra. Idag har det hänt en massa bra med de ekologiska råvarorna till öl, inte minst med den viktiga malten.
Engelska St Peter’s Brewery är baserat nära Bungay i Suffolk och grundades år 1995, under vågen av nya små hantverksbryggerier inspirerad av real alens stora come back och den nya internationella craft beer-trenden. Det är inrymt i ett vackert komplex av traditionella gamla lantbruksbyggnader i anslutning till St Peter’s Hall.
Bryggeriets läge är idealiskt på grund av den goda vattenkvalitén från en egen djupborrad brunn. St Peter’s har en ekologisk och närproducerad profil och använder huvudsakligen lokalt producerad malt tillsammans med humle från Kent till produktionen av en rad klassiska engelska cask-conditioned ale. Dessutom brygger man ett flertal bottle conditioned ales.
St Peter’s utgår ofta från klassiska, engelska originalrecept för olika sorters ale, stout och porter, men brygger även annorlunda versioner såsom honungsporter och fruktöl (vilket var vanligt långt tillbaka i brittisk ölhistoria).
Grundaren John Murphyhade från starten en gedigen erfarenhet av varumärkesstrategi i flera olika branscher. Han ville bygga ett starkt internationellt varumärke baserat på engelsk bryggartradition, med höga kvalitetskrav, nytänkande, brett utbud och snygg, enkel design. Den speciella flaskan är en kopia av en flaska som tillverkades för ett värdshus utanför Philadelphia i slutet av 1700-talet.
Allt är precis som vanligt – Galatea kommer alltid med något nytt. Galatea representerar idag (2017) mer än 100 varumärken från cirka 20 länder. Under det gångna året har vi stärkt våra befintliga varumärken, och flera nya med stor utvecklingspotential har tillkommit.