Medvetenheten, intresset och utbudet av ekologisk öl har ökat lavinartat. Förr blev kvaliteten många gånger lidande och den kompromissen var många bryggmästare helt enkelt inte beredda att göra. Idag har det hänt en massa bra med de ekologiska råvarorna till öl, inte minst med den viktiga malten.
Tomatin Distillery grundades år 1897 och ligger i Aviemore precis väster om Speyside högt uppe bland Monadhliathbergen, vilket gör Tomatin till ett av Skottlands högst belägna destillerier. Ett utvecklingsprogram som påbörjades under 1950-talet och sträckte sig över en 20-årig period resulterade i att Tomatin blev dåtidens största producent av skotsk whisky.
1986 blev Tomatin Distillery Company som första skotska destilleri helägt av ett japanskt företag, Takara Shuzo. Det innebar bland annat en förbättring av whiskydestilleriet som idag anses vara ett av de mest moderna. Under 1990-talet etablerade sig Tomatin som en betydande tillverkare av single malt-whisky.
Tomatin är även mycket uppskattat inom blended whisky genom märkena The Antiquary och The Talisman, skotsk whisky med mycket lång tradition. I The Antiquary-blenden ingår exklusivt utvalda malt- och grain whiskies från Speyside och Highlands. Den yngsta ingående komponenten är antingen 12 eller 21 år, beroende av blend.
The Talisman är en relativt ny blended whisky skapad av J & W Hardie och master blender Jim Milne, med tidigare förflutet bland annat på J & B. I blenden ingår 25 olika maltwhiskies med tyngdpunkten på det egna destilleriet i Monadhliath-bergen, Tomatin, och whisky från Speyside. Dessutom ingår fyra olika grain whiskies och som blendens salt 1 % rökig Islay malt. Den yngsta ingående komponenten är fem år.
Mer om producenten
De senaste åren har Tomatin åtnjutit stora försäljningsframgångar och exporteras i dag till 19 länder världen över. Tomatin användes tidigare i huvudsak som ingrediens i olika sorters blended whisky, men har under de senaste åren vuxit sig allt starkare och populärare som eget varumärke, under ledning av manager Graham Eunson. Han ansvarar för tillverkningen av sammanlagt drygt två miljoner liter whisky per år.
Bakom stora delar av Tomatins framgångar finns också den numera pensionerade managern Douglas Campbell, som verkat vid Tomatin i drygt 50 år. Idag arbetar han som ambassadör för det stolta varumärket.