Medvetenheten, intresset och utbudet av ekologisk öl har ökat lavinartat. Förr blev kvaliteten många gånger lidande och den kompromissen var många bryggmästare helt enkelt inte beredda att göra. Idag har det hänt en massa bra med de ekologiska råvarorna till öl, inte minst med den viktiga malten.
Dortmunder Actien-Brauerei – DAB – är lika med ett stycke ölskola, och det med speciell anknytning till Sverige. Inte bara därför att DAB:s öl har exporterats till våra breddgrader ända sedan 1800-talet, nej, dessutom därför att det som sedan ungefär nittio år tillbaka har gått under beteckningen svenskt starköl oftast har bryggts efter receptet som kallas dortmunder – den fylligare, sötare och beskare ljusa lagern. Och eftersom DAB är det öl som har gett namn åt stilen är det således förlagan framför andra för svensk ölsmak.
Ölet från DAB har nästan sedan den första dagen inte bara sålts i Dortmund, därtill var staden på 1860-talet för liten. Det spreds på kort tid till Köln i väster och Königsberg (nuvarande Kaliningrad) i öster. Sedan dröjde det inte länge förrän det nådde utlandet. År 1879 gick DAB på export till flera länder i Europa liksom Indien, Japan och Australien. Ölet mottogs med entusiasm i de flesta länder.
Den ljusa dortmunderstilen, som under flera år enbart representerades av DAB, bryggdes och lagrades med banbrytande metoder, bland annat med de av Carl Linde uppfunna kylmaskinerna som sedan medförde ett genombrott för hela bryggerivärlden.
DAB är ett av 1900-talets mest berömda och prisbelönta bryggerier över huvud taget. Idag ingår bryggeriet i Radeberger-gruppen, men det traditionsrika märket tillverkas fortfarande i hemstaden. Även idag exporteras DAB till ett 20-tal länder.
Allt är precis som vanligt – Galatea kommer alltid med något nytt. Galatea representerar idag (2017) mer än 100 varumärken från cirka 20 länder. Under det gångna året har vi stärkt våra befintliga varumärken, och flera nya med stor utvecklingspotential har tillkommit.