Medvetenheten, intresset och utbudet av ekologisk öl har ökat lavinartat. Förr blev kvaliteten många gånger lidande och den kompromissen var många bryggmästare helt enkelt inte beredda att göra. Idag har det hänt en massa bra med de ekologiska råvarorna till öl, inte minst med den viktiga malten.
Bayerische Staatsbrauerei Weihenstephan, grundat år 1040, ligger i Freising strax norr om München och är världens äldsta aktiva bryggeri.
Från början var det ett klosterbryggeri, men år 1803 stängde bayerska staten klostret och tog över bryggeriverksamheten.
År 1895 grundades den första bryggarhögskolan på Weihenstephan, och den anses fortfarande vara bland världens förnämsta. Idag är bryggeriet en modern mönsteranläggning vars produkter är stolta bärare av Bayerns uråldriga bryggartraditioner.
Weihenstephaner Hefeweissbier är bryggeriets stolthet och ett av Tysklands mest välkända veteöl. I Bayern föredrar de flesta sitt veteöl ofiltrerat, vilket ger en fyllig fräschör. Ölet skall serveras i speciella, vasformade glas och hällas försiktigt längs kanten. Mot slutet rätas glaset upp för att bilda en skumkrona, och allra sist skall jästen i så att den finfördelas i glaset. Under de senaste 30 åren har intresset för denna öltyp ökat explosionsartat.