Medvetenheten, intresset och utbudet av ekologisk öl har ökat lavinartat. Förr blev kvaliteten många gånger lidande och den kompromissen var många bryggmästare helt enkelt inte beredda att göra. Idag har det hänt en massa bra med de ekologiska råvarorna till öl, inte minst med den viktiga malten.
Stora mängder Arboga Öl har bryggts genom historien, för kungar och regenter såväl som svenska folket. Från 1400- till 1800-talet förknippas Arboga Öl med riksdagar och kungamöten, barnafödslar, bröllop, begravningar, flytt och skörd med mera. Arboga var på den tiden bland de första att brygga öltyper såsom herreöl, svensköl, skeppsöl och spisöl.
År 1898 började Arbogas gyllene era med det nybyggda storbryggeriet, vilket ledde till distributionen av moderna Arboga Öl-sorter under större delen av 1900-talet och över hela Sverige.
”Det kommer efter som Arboga Öl”. Dessa bevingade ord ska enligt sägnen ha yppats år 1365 av en krigshär som kommit för sent till ett slag. Soldaterna hade nämligen rastat i Arboga och provat det lokala ölet, som redan under medeltiden var känt för sin styrka och smak. Oavsett om denna historia är sann eller inte följs traditionen med att brygga mustiga och fylliga öl.
AnrikaArboga Bryggeriköptes avPrippsunder 1970-talet. Efter några år ansågs dock bryggeriproduktionen för olönsam och bryggerijätten lade ner verksamheten 1981. Idag är bryggerifastigheten delvis omgjord tillmuseum. Senare köptes Pripps först upp avRingnesoch år 2000 avCarlsberg. Med i köpet fanns bland annat det nerlagda märket Arboga Öl, vilket konkurrensregler tvingade Carlsberg att avstå ifrån. Arboga övertogs därmed av GalateaägdaThree Towns Independent Brewers.
Efter en omfattande satsning på det traditionsrika ölet bryggs idag åter ett flertal äldre och nyare Arboga Öl-recept, som har blivit mycket väl mottagna på den svenska marknaden. Galatea låter tillverka Arbogasorter hos några av landets stora och små bryggerier. Man ärvde en del recept av Pripps men utvecklar även egna produkter. En smakbeskrivning tas fram och utvalda bryggare får lämna in provbrygder som testas noggrant innan en ny brygd introduceras. Sedan nystarten 2001 har det skapats närmare 15 Arboga Öl.
Allt är precis som vanligt – Galatea kommer alltid med något nytt. Galatea representerar idag (2017) mer än 100 varumärken från cirka 20 länder. Under det gångna året har vi stärkt våra befintliga varumärken, och flera nya med stor utvecklingspotential har tillkommit.